29 Aralık 2015 Salı

BABAMIN KORE ANILARI - 4- CEPHEDE YILBAŞI

Sevgili arkadaşlar ve de okurlar. Rahmetli babamın Kore anıları biliyorsunuz vapurda Türk - Habeş askerlerinin birbirine düşman oluşuyla kalmıştı. Ama ben yeni yıla iki gün kaldığı için biraz ileriki anılara atlayarak, cephedeki yılbaşı anısını anlatmak istedim:

"Malaka Boğazı'nı ve Singapur'u sanırım gece geçtik. Oraya dair hiçbir şey hatırlamıyorum. Gündüz Ekvator çizgisini geçtik. Bu nedenle denizcilerin hoş bir geleneği uygulandı. Okyanus yolculuğunu tamamlayanlara yedi deniz hakimi Neptün adına, baş mabeyincisi gemi kaptanının imzasıyla bir belge verdiler:

"Yedi Denizler Hakimi Neptün'ün belgesi"



Babamın anneme yazdığı mektuplar General Le Roy Eltige'dendi.
Belgeyi ise ikinci geminin kaptanı (General R. N Baltchford) imzalamış.
yolculuğa iki ayrı gemi ile çıkmışlar.

CEPHEDE YILBAŞI

1952 -1953 yeni yıl günleriydi. Savaşta da olsak yeni yıl yeni yıldı. Bir taburdan telefon ettiler. Düşman ara bölgedeki bir ağaca bir çuval asmış. Bubi tuzağı olabilir düşüncesiyle, uzaktan ip bağlayarak ağır ağır çekilmesini söyledik. 

Sarsıp denedikten sonra açmışlar. İçinen yün eldivenler, çoraplar, elma, portakal, minik şişelerde içkiler vs. yeni yıl hediyeleri varmış. Herkes alacağını almış, bize ancak birkaç  elma ile eldiven kalmıştı:))
  
Konu brifingde konuşuldu. "Biz de karşılık verelim" dedik. Komutan

"Biz içine bubi tuzağı koyalım" demez mi!

Ben, 

"Komünist diye onları kötülüyoruz, onların bize yapmadığını biz mi onlara yapalım?" dedim. 

Olay tümene intikal etti. Tümen komutanı "Siz bilirsiniz" demiş. Sonunda bizimkiler de fikirlerini değiştirmişler.  Çikolata, sigara, konserve ve benzeri hediyeleri kutulara koyup bir ağaca asmışlar. 

Kuzey Koreliler bizim hediyeleri ihtiyattan  üç günde ancak yavaş yavaş çekip almışlar. Böylece düşmanla yılbaşında birbirimize hediyeler vermiş olduk:)